torstai 21. joulukuuta 2023

Puheenjohtajan tervehdys

Vuosi alkaa olla lopuillaan ja on hyvä hetki katsoa mennyttä ja tutkailla hieman tulevaa.

Killan toiminta on koostunut lähinnä vuosikokouksesta ja yhteisistä retkistä. Kevään retki suuntautui Veljekset Karhumäen alkutaipaleelle eli nykyiseen Jämsän Halliin. Hallissa aloitimme lounaalla Kerhon ravintolassa, joka oli Veljekset Karhumäen aikana suosittu juhlapaikka, kuten esimerkiksi henkilökunnalle järjestetyt pikkujoulut ja uudenvuoden vastaanotot. Siis aloitus oli varsin nostalgisessa paikassa ja lähellä entistä lentolaituria. Nykyisin tuo Kerho on nimeltään ravintola Hallin Janne.

Lounaalta siirryimme Scandinavian Seaplanes tehtaalle katsomaan ambifiokoneen valmistusta. Tämä tehdas sijaitsee entisessä Hallin varuskunnan sotilaskodissa. Mutta jatkaa hyvin Karhumäen Veljesten paikkakunnalla aloittamaa lentokoneenrakennusperinnettä.

Seuraavaksi menimme Hallinportin museoon, jossa Seppo Valkeiskangas esitteli museota ja jossa oli hyvin tuotu esille myös ilmavoimien toimintaa Hallissa. Tuota ilmavoimien osuutta lisäsi hyvin se, että lähes koko museovierailun ajan mahtava ääninen NH-90 kaarteli kentän ympärillä.

Hallinportista siirryimme sitten Karhumäki-museoon, joka oli retkemme pääkohde. Hienosti ja runsaasti ovat Karhumäet saaneet kerättyä aineistoa ja laittaneet sitä esille entiseen Karhumäen konttoriin. Yhtiön historia on saatu monipuolisesti tallennettua jälkipolville. Hallin retki oli todella hyvin järjestetty ja kaikesta huomasi, että siihen oli myös paneuduttu. Iso kiitos Pekalle, Marille ja Karille.

Syysretkenä oli opastettu Helsingin ydinkeskustan katselmus. Kävimme Musiikkitalossa, pikku Finlandiassa ja Oodissa. On sanottava, että tuo retki oli todella hyvä Helsinki-päivitys pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuvalle. Onpahan Postitalon ja Mannerheimin ratsastajapatsaan ympäristö kokenut valtavat muutokset.

Sitten vielä tuo perinteinen pikkujouluristeily Tallinnaan oli taas kiva. Käynti KGB-museossa kertoi lähihistoriaa, mutta toi mieleen myös nykypäivän Euroopan tilanteen.

Tuo laivan maukas joulubuffet ja pöydistämme kuulunut tasainen puheensorina ja naurunremahdukset kertovat siitä, että kiltalaisten keskuudessa vallitsee hyvä yhteishenki.

Sitten tuosta ensivuodesta sen verran, että suunnitteilla on ainakin pari retkeä kotimaan kohteisiin ja tietysti myös perinteinen pikkujouluristeily Tallinnaan.

Malagan Convairiin liittyen Tero Palmroth on suunnitellut järjestävänsä Marbellassa tilaisuuden Convairista. Tämä tilaisuus piti olla jo lokakuussa 2023, mutta se on siirtynyt vuoden 2024 lokakuulle. Tilaisuuteen toivotaan Kar-Airin kiltalaisia ja Aurinkolaivuelaisia.

Yksi merkittävä tapaus yhtiön historiassa on myös se, että elokuussa 2024 tulee kuluneeksi 60 vuotta siitä, kun Kar-Air suoritti ensimmäisen maailmanympärilennon DC-6B koneella. Tälle tapahtumalle pyritään hakemaan näkyvyyttä ja julkisuutta Kar-Air-killan ja järjestäneen matkatoimiston sekä mahdollisesti lennolla mukana olleiden avustuksella.

Tapaamisiin vuosikokouksessa maaliskuussa 2024.

 

Oikein Hyvää ja Menestyksellistä vuotta 2024!

 

Olli Levola

Puheenjohtaja